Ellert en Brammert Schoonoord

In 1954 is het openluchtmuseum Ellert en Brammert ontstaan na het 100-jarige jubileum van Schoonoord. Schoonoord was voorheen enkel een nederzetting met plaggenhutten voor de arbeiders en zo is de legende van Ellert en Brammert ontstaan.

De legende vertelt het verhaal van twee reuzen die zich hadden gevestigd op het Ellertsveld in Schoonoord. De reuzen waren vader en zoon, beide groot, ruw en rovers. Iedereen die zich tijdens hun hun reis waagde over het Ellertsveld te trekken liep het gevaar met grote knuppels neergeslagen te worden en dan beroofd te worden van al hun spullen.

De meeste reizigers die van het bestaan van de twee afwisten zorgden dus ook dat ze niet dichtbij het Ellertsveld kwamen wanneer dit niet noodzakelijk was. Op een dag hadden de twee rovers een meisje ontvoerd genaamd Marieke, zij moest de reuzen verzorgen. Marieke zag haar kans schoon toen ze de vader moest scheren en hierbij zijn keel doorsneed. Ze nam de benen en met Brammert op haar hielen rende ze naar huis in Orvelterveen.

Heel Orvelterveen vreesde voor de wraak van Brammert en het duurde niet lang of het hele dorpje was verplaatst.

Entreeprijzen Ellert en Brammert Schoonoord

Leeftijd: t/m 3 jaar Gratis
4 t/m 11 jaar   € 5,00 p.p.
12 jaar en ouder   € 9,00 p.p.
Groepskorting (min. 20 personen)   € 1,00 p.p.
Voor scholen en verzorgingsinstellingen -inclusief begeleiding   € 4,00 p.p.
Parkeren Gratis
Honden zijn aangelijnd toegestaan Gratis

Voor welke leeftijd is Ellert en Brammert Schoonoord

Ellert en Brammert is geschikt voor iedere leeftijd.

Wat je kunt verwachten in Ellert en Brammert Schoonoord

Uiteraard is dit een openluchtmuseum dit betekend dat er veel te bewonderen valt over de huisvesting en het leven van de mensen uit verschillende jaartallen. Daarnaast vind je er een leuk restaurantje, een kinderboerderij en een speeltuin waar de kinderen lekker even kunnen uitrazen.

Voor minder valide mensen is het park beschikbaar, echter zijn niet alle huisjes te bekijken wanneer je gebonden bent aan een rolstoel. Er zijn invalide toiletten en tevens kun je een rolstoel bij de kassa lenen.

Hoelang mag je in Ellert en Brammert Schoonoord blijven?

Aan je bezoek bij Ellert en Brammert zit geen tijdslimiet, dit betekent dat je er zo lang kan blijven als je wilt binnen de openingstijden.

Openingstijden:

De openingsperiode van het park is jaarlijks van april t/m oktober.

Openluchtmuseum Ellert en Brammert is gesloten tot 1 april 2022.

Het museum is iedere dag geopend van 9.00 tot 18.00 uur
De kassa sluit om 17.00 uur.
Vanaf 17.00 uur geen toegang tot het museum.

Bezoekers informatie:

Tramstraat 73
7848BJ Schoonoord
Website
Route

Scroll naar boven